IT Audit

Zoekt u ondersteuning op het gebied van IT Audit / EDP Audit? Ons Q-IT Audit & Advies team beschikt over gecertificeerde IT-auditors (ook wel EDP-auditors genoemd) met zeer ruime ervaring bij een van de Big4-accountantskantoren op het gebied van IT Audit / EDP Audit, die praktisch om weten te gaan met dilemma’s bij controles. Zij kunnen u helpen op de volgende gebieden:

IT governance, risk & compliance management

Digitale transformatie is aan de orde van de dag. Het vervangen van oude technologie door dynamische (cloud)oplossingen. Bedrijven beleggen de performance van IT-dienstverlening steeds vaker bij externe partijen. Daarbij wordt de invloed van wet- en regelgeving steeds groter. Deze ontwikkelingen leiden tot vraagstukken op het gebied van integratie, inrichting en verantwoordelijkheid. Hoe houd je hier als organisatie grip op en reduceer je de verbonden risico’s tegen aanvaardbare kosten? Wij helpen u met het vinden van de juiste balans tussen performance, risico’s en kosten.

Certificeringsaudits

De behoefte aan het certificeren van service organisaties (ISAE 3402, SOC 1, 2 en 3) en applicatiesoftware (Richtlijn 3000) sterk toegenomen. Voor de service organisatie richten wij ons op de interne beheersingsmaatregelen. Terwijl het onderzoek van applicatiesoftware zich richt op de (geautomatiseerde) functionaliteiten in de software en in veel gevallen ook de inrichting van de algemene IT beheersingsmaatregelen bij de softwareleverancier. Denk hierbij aan functioneel wijzigingsbeheer, inrichting gebruikersrechten en de continuïteit en beschikbaarheid van de applicatiesoftware. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van een algemeen aanvaard- of specifiek op maat gemaakt normenkader voor de organisatie. Wij kunnen u ondersteunen bij de voorbereiding en begeleiding van een certificeringsaudit dan wel kunnen wij het onderzoek zelf uitvoeren.

Security & privacy assessments

Er gaat geen dag voorbij zonder verontrustend nieuws over een cyberaanval, computervirus of datalek. Organisaties die de risico's van veiligheidsdreigingen negeren lopen een groot risico dat hun waardevolle digitale informatie niet goed is beschermd. Wij kunnen u ondersteunen bij het opzetten van een effectieve beveiligingsstrategie of bij het toetsen van uw systemen, applicaties en netwerken op (security en privacy) kwetsbaarheden. Daarnaast informeren onze register EDP Auditors u graag verder over de impact van de Europese privacywetgeving dat per 25 mei 2018 van toepassing is.

Quality Assurance bij implementaties

Bij de uitvoer van IT-implementatieprojecten gaat nog wel eens iets mis, waardoor de uitkomst niet of niet helemaal voldoet aan de verwachtingen. Mogelijke oorzaken zijn onrealistische doelstellingen of slecht project management. Wij hebben ruime ervaring met kwaliteitsborging binnen IT-projecten en begrijpen daarnaast ook goed de verwachtingen die uw accountant vanuit oogpunt van de jaarrekeningcontrole heeft. Door risico’s tijdig te onderkennen, in te schatten op kans en (financiële) impact kunnen er ruim voor go-live maatregelen worden genomen om eventuele negatieve gevolgen te beperken. Onze register IT Auditors ontzorgen u door onze cyclische aanpak die de fasering van uw project volgt.

Data analytics & intelligence

U wilt uw data analyseren en deze informatie gebruiken om inzicht te krijgen in het behalen van uw bedrijfsdoelstellingen en het verbeteren van financiële resultaten. Hierbij zorgt de toename van de hoeveelheid data via diverse interne- en externe kanalen voor extra uitdagingen. Wij kunnen u ondersteunen bij het inbedden van business intelligence in uw organisatie. Denk hierbij aan geautomatiseerde rapportages, dashboards en analytics. Ook in de accountancy wereld is data analytics via diverse tools een belangrijke ontwikkeling. Wij hebben een sterke voorkeur voor integratie van transactie- (process mining) en gegevensgerichte data-analyse in controles en zijn, in samenwerking met financial auditors, actief in het opzetten en uitvoeren van analyse strategieën ter verhoging van de kwaliteit van accountancy controles.

Kortom, wilt u meer weten over IT audit (ook wel EDP audit genoemd) en IT based audit; bij Q-Concepts werken register EDP auditors die u graag van dienst zijn op alle IT / EDP audit gerelateerde gebieden.

Kunnen we u helpen met IT-audit & advies?

Neem contact op met Chiel Meulendijks.

Carrière

Wegens continue groei zoeken wij in heel Nederland professionals die ons team willen komen versterken.

Actueel

Slim werken, het goede doen en samen lol maken, zegt Paul

gepubliceerd op 13 april 2021

Onze trots

Iedere dag werken wij keihard aan klanttevredenheid en kwalitatieve- en persoonlijke groei.

Den Bosch

Rotterdam

  • Rivium Boulevard 224
  • 2909 LK Capelle aan den IJssel

Sittard

  • Poststraat 8
  • 6135 KR Sittard

Arnhem

  • Vossenstraat 6
  • 6811 JL Arnhem

Amsterdam

  • Burgemeester Stramanweg 101
  • 1101AA Amsterdam
Maak kennis met Q-Concepts. Doe de DNA test!