Meerwaarde leveren aan de Healthcare sector, dat drijft ons: Duo interview met Willem van Zutphen en Jos Adriaans

maandag 15 oktober 2018

Meerwaarde leveren aan de Healthcare sector, dat drijft ons 
In de serie interviews over het vak van accountant en adviseur, ditmaal een dubbel interview met Willem van Zutphen en Jos Adriaans, allebei partner bij Q-Concepts en verantwoordelijk voor onze healthcare propositie.

Waarom hebben jullie als professional gekozen voor de healthcare sector?
Willem: Het is een sector die geconfronteerd wordt met de nodige wet- en regelgeving, alsmede de continue transitie om steeds zakelijker te opereren. Ik vind het mooi om de zorgprofessionals daarin bij te staan. Daarnaast zie ik verbeterkansen op de bedrijfseconomische- en zakelijke aansturing van deze organisaties. Met m’n opgebouwde kennis en ervaring kan ik hier echt van toegevoegde waarde zijn. De waardering voor ons werk is in deze sector groot en het wordt echt steeds (ja, nog steeds) leuker naarmate je er meer verstand van krijgt. Een 100% focus is hierbij cruciaal.

Jos: Voor mij was het in beginsel geen bewuste keuze maar rolde ik er min of meer in. Maar al snel merkte ik dat dit een sector was waar ik me erg goed in thuis voelde. De combinatie van de complexe vorm van financieringen met de wat meer sociale kant van bedrijfsvoeren en organiseren sprak me enorm aan. Ik merk dat je op beide gebieden een enorm verschil kan maken en een behoorlijke toegevoegde waarde kunt leveren.

Willem: In de zorg is nog een enorme winst te behalen op het beter organiseren van processen. Automatisering kan daar een grote rol in spelen.
Daarnaast zie je dat in de zorg het concept zelforganiserende of zelfsturende teams steeds meer een plek inneemt, hoewel je soms zelf ook al weer een terugtrekkende beweging daarin ziet. Maar voorop staat dat we de zorgmedewerkers op een eenvoudige manier beter willen betrekken bij hun performance om ze bewust te maken hoe hun rol van invloed kan zijn op de kwaliteit van zorg, zowel inhoudelijk als financieel. 

Jos: Mijn ervaring is dat zorgmedewerkers het zelfs leuk kunnen vinden om met hun performance aan de slag te gaan. We hebben daar inmiddels hele goede ervaringen mee en zijn ook wel trots op de successen die we daarin weten te behalen. Je merkt dan dat onze dienstverlening veel verder gaat dan het uitrollen en implementeren van een dashboard maar dat we zeer nauw betrokken zijn bij het laten landen ervan binnen teams.

Hoe kijken jullie naar de branche? Wat is jullie visie op de ontwikkelingen in deze sector?
Jos: De sector is momenteel veel in het nieuws, wat wel aangeeft dat er een hoop speelt in de gezondheidszorg. Personeelstekort, regeldruk, incidenten en kwaliteitsissues volgen elkaar in hoog tempo op in de media. Daar reageert de politiek in mijn ogen te krampachtig op door incidenteel, maar vooral tijdelijk, extra middelen beschikbaar te stellen. De sector is hier in mijn ogen niet bij gebaat omdat hierdoor geen stabiel beleid gevormd kan worden. Tegelijkertijd zie je enorm mooie ontwikkelingen ontstaan op het gebied van zorginnovatie en automatisering. Ik verwacht dat deze ontwikkelingen de komende jaren een vlucht zullen nemen, onder andere gedwongen door het personeelstekort.

Willem: Het voorkomen van regelgekte en ontschotting is iets wat we allemaal willen. Echter, het patroon wat we zien staat hier haaks op. Ik gun de sector meer vertrouwen en het beter inbedden van wat ik noem  ‘high trust - high penalty’-principes. Het zit in het natuurlijk gedrag van regelgevers om meer wet- en regelgeving toe te voegen als oplossing van een probleem.
 

Hoe speelt Q-Concepts daarop in?
Jos: De combinatie van ons succesvolle bedrijfsmodel - senior professionals die een  hoge kwaliteit leveren- en onze specifieke sectorkennis op healthcare maken ons op dit moment de beste koop in de markt. Dat blijkt ook uit onze klanttevredenheid, snelle groei en de hoge hitrate in proposal trajecten. Meer dan 80% kiest voor Q-Concepts op het moment dat wij onze offerte neerleggen. Dat zijn zeer hoge percentages waaruit blijkt dat ons model klopt als een bus. Daarnaast is Q-Concepts vanaf het begin georganiseerd op basis van zelfsturende teams. De  verantwoordelijkheid ligt volledig bij de professional. Met de top kwaliteit professional die bij ons werkt is dit ook mogelijk. Steeds meer zorginstellingen willen ook op basis van dit principe werken. Kennis vanuit onze eigen organisatie brengen we hierin standaard mee. Dat is een extra voordeel. We merken overigens ook dat binnen Q een groeiend aantal medewerkers de ambitie uitspreken om ook meer betrokken te worden in de HC-sector.

Willem: Uiteindelijk zijn tevreden klanten de beste marketing die er is. Toezichthouders en Commissarissen acteren vaak op meerdere plekken. Ook bestuurders en controllers van zorginstellingen zitten vaak in netwerken, waarin zij inhoud delen en ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden binnen de sector. Hoge tevredenheid is op dit moment de belangrijkste reden voor onze groei. Met deze positieve feedback van onze klanten zijn we super blij en content… daar doen we het uiteindelijk voor.

Jos: Een van de mooiste complimenten die ik kreeg, was toen ik een tijdelijke spoed/crisis opdracht had opgepakt waarbij we in allerijl aan de slag moesten om een deel van een overgenomen boedel te integreren in de bedrijfsvoering van onze klant. Een zeer intensief traject dat er met alle spoed tussendoor geperst moest worden en waarbij we de coördinatie hadden van alle facetten van de zorgverlening. Letterlijk van maaltijdvoorziening tot personenalarmering, van continuïteit van gas/water/licht tot de facturatie en declaratie aan zorgkantoor en verzekeraars. "Kan niet" of "lukt niet" kwam niet in de woordenlijst van dat project voor. Achteraf hoor je dat je naam nog een aantal keren genoemd is, ook bij collega instellingen. En als je dat via via ter ore komt dan geeft je dat een knetter mooi gevoel. Dat zijn ook de projecten waar we zelf enorm veel energie van krijgen.

Andere nieuwsberichten

Slim werken, het goede doen en samen lol maken, zegt Paul

dinsdag 13 april 2021

Meerdere uitdagende banen en toch tijd voor het gezin, zegt Karin

woensdag 24 maart 2021

De impact van brexit op de jaarrekening

donderdag 18 maart 2021

Carrière

Wegens continue groei zoeken wij in heel Nederland professionals die ons team willen komen versterken.

Actueel

Slim werken, het goede doen en samen lol maken, zegt Paul

gepubliceerd op 13 april 2021

Onze trots

Iedere dag werken wij keihard aan klanttevredenheid en kwalitatieve- en persoonlijke groei.

Den Bosch

Rotterdam

  • Rivium Boulevard 224
  • 2909 LK Capelle aan den IJssel

Sittard

  • Poststraat 8
  • 6135 KR Sittard

Arnhem

  • Vossenstraat 6
  • 6811 JL Arnhem

Amsterdam

  • Burgemeester Stramanweg 101
  • 1101AA Amsterdam
Maak kennis met Q-Concepts. Doe de DNA test!