RAad en dAAd: Een interview met Erik van der Most over Q's interim propositie

RAad en dAAd: Een interview met Erik van der Most over Q’s interim dienstverlening

Erik is new business manager bij Q-Concepts. Hij is verantwoordelijk voor het verder op- en uitbouwen van de interim propositie van Q-Concepts. Daarnaast bouwt hij nieuwe samenwerkingen op. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onze audit only-propositie en dienstverlening aan corporate finance & private equity huizen. Verder vertegenwoordigt hij Q-Concepts in diverse netwerken. Zo is hij mede-oprichter van de Bossche Rainmakers en de Bossche Business Runners.

Hoe is het voor jou als niet-accountant om te werken bij Q-Concepts?

Dat is een goede vraag (lacht). Ik bemoei me niet met de inhoud van het werk. Daar hebben we bij Q-Concepts inmiddels bijna 70 finance professionals voor. Ik zie het als mijn taak om te zorgen dat er een goede match komt tussen een nieuwe klant en een Q-er. Het gesprek met de ondernemer verschilt niet wezenlijk met dat vanuit mijn bancaire ervaring en op het gebied van competenties denk ik dat ik als Insights Practitioner van meerwaarde ben. Denk daarbij aan talent management, het opzetten van een doorgaande leerlijn etc.

Ik ben bij Q-Concepts gaan werken omdat het een vernieuwende, innovatieve speler in de branche is. We doen het 180-graden omgekeerd dan waar klanten in mijn banktijd over aan het klagen waren als het over de accountant ging. We moedigen mensen aan de eigen kleuren te laten zien. ‘Dare to be different’ is niet voor niets ons credo. In dat kader verzorg ik bijvoorbeeld inmiddels ook trainingen op het gebied van leiderschap en teamwork bij een aantal relaties van ons, dat vind ik heel leuk om te doen.

Waarom wil Q-Concepts groeien in de interim markt?

Interim is naast onze audit only-propositie van cruciaal belang voor de verdere groei van Q-Concepts. Het is ons onderscheidende kenmerk in de markt en een magneet die zowel intern als extern werkt. Van relaties krijg ik vaak terug dat je kunt merken dat onze mensen niet alleen maar checklisten invullen, maar juist vanuit hun interim ervaring als controller of bijvoorbeeld manager finance weten hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten.

Daarnaast is interim voor Q’s recruitment heel belangrijk. Onze doelgroep bestaat uit ervaren, senior professionals die vanuit een stevig accountantsprofiel een overstap naar het bedrijfsleven overwegen. Bij ons krijgen ze de gelegenheid een paar jaar te kijken naar ‘welk bedrijfsleven dan’? Is dat corporate of juist een familiebedrijf? In de profit of non-profit sector? En vervolgens gaan ze niet meer weg, want ze vinden juist de combinatie van audit en interim interessant. Eén en ander overigens uiteraard niet bij dezelfde klant. Daarin zijn we heel zuiver in de leer.

Waarom denk je dat dit een succes wordt?

Wij hebben mensen die niemand heeft. Q-ers zijn finance professionals die naast kennis en ervaring aan twee kanten van de tafel over een ‘bijzonder’ DNA beschikken. No nonsense en een informele cultuur, gekoppeld aan professionaliteit en een passie voor vakmanschap. Daarnaast weten klanten dat we voor kwaliteit gaan. De Q staat voor Quality en dat maken we ook bij interim waar. Bij ons geen CV-schuiven. Mijn collega Clemens van der Werf is een ervaren matchmaker die veel oog heeft voor de mens achter de professional. Hij weet de combinatie met het bedrijf goed in te schatten. We groeien momenteel hard. Dit komt denk ik ook doordat we nieuwe opdrachtgevers een gratis Insights-coachingssessie geven.

Een Insights coachingssessie?

Ja, we bieden opdrachtgevers een gratis Insights-coachingssessie aan. Naast leuk en nuttig zorgt dit ervoor dat we onze opdrachtgevers nog beter leren kennen op een ander, meer diepgaand niveau. Hierdoor gaat het inschatten van de juiste match tussen Q-er of ‘Friend of the Firm’ en opdrachtgever nog beter.

We hebben bijvoorbeeld een aantal corporate finance-huizen als klant. Een recent voorbeeld in deze sfeer is een corporate finance-relatie die een mooi bedrijf in de verkoop kreeg. Het desbetreffende bedrijf had in de basis een goed product met volop future potential. Echter, er waren vraagtekens op het gebied van finance en control. Dit zijn natuurlijk hele mooie opdrachten voor onze Q-ers. Als die ergens goed in zijn, is het in het structureren van zo’n afdeling. De opdracht is dan ook heel goed verlopen. Maar, zo’n opdracht krijg je alleen maar als je elkaar vertrouwt en weet hoe je werkt.

Mijn rol is het in huis halen van dat soort opdrachten. Ik doe niets liever dan relaties ontzorgen door op een kwalitatief goede wijze de juiste finance professional aan boord te krijgen. Met name op het gebied van de zwaardere finance & control-profielen voegen wij écht iets toe aan de bestaande markt. Op mijn LinkedIn-profiel staat niet voor niets ‘Interim RAad of dAAd nodig? Ik help u graag’.

 

other interesting articles

Gedegen branchekennis in nieuwe werkelijkheid

vrijdag 1 december 2017

Gedegen branchekennis van de bouw- en vastgoedsector

woensdag 1 november 2017

Brede kennis van de voedingsmiddelensector

maandag 2 oktober 2017

Carrière

Wegens continue groei zoeken wij in heel Nederland professionals die ons team willen komen versterken.

Actueel

Met elkaar het verschil maken, zegt Paula

gepubliceerd op 18 juli 2019

Onze trots

Iedere dag werken wij keihard aan klanttevredenheid en kwalitatieve- en persoonlijke groei.

Den Bosch

  • Reitscheweg 45
  • 5232 BX 's-Hertogenbosch

Rotterdam

  • Rivium Boulevard 224
  • 2909 LK Capelle aan den IJssel

Maastricht

  • Australiëlaan 9
  • 6199 AA Maastricht-Airport