SEPA en IBAN

dinsdag 1 januari 2013

Nederland bereidt zich voor op de komst van één Europese betaalmarkt: de Single Euro Payments Area (SEPA). In de eurolanden kan iedereen straks met 1 rekening en 1 set betaalmiddelen rekeningen in eigen land en uit het buitenland betalen. Overschrijvingen, incasso's en betaalpassen kunnen dan zowel voor binnenlandse als voor grensoverschrijdende betalingen worden gebruikt. 

Veranderingen Europese betaalmarkt door SEPA

Met de komst van SEPA verandert het volgende voor afnemers van betaaldiensten: Betaalpassen en creditcards hebben een chip in plaats van een magneetstrip (het nieuwe pinnen). Ook bij het betalen met de creditcard moet een pincode worden ingetoetst. Voor het overboeken van geld wordt, ook bij binnenlandse betalingen, het zogenaamde International Bank Account Number (IBAN) gebruikt.

Uiterlijk 1 februari 2014 maakt iedereen gebruik van IBAN. Het IBAN bestaat uit een landcode (2letters), een controlegetal (2 cijfers) en het (voor bepaalde landen aangevuld) nationaal rekeningnummer. Het nummer staat al vermeld op bankafschriften. Steeds meer overheidsorganisaties en bedrijven maken al gebruik van het IBAN voor alle overschrijvingen en incasso's. Er is al een Europese incasso, voorlopig nog naast de binnenlandse incasso. Consumenten en bedrijven kunnen een machtiging afgeven aan een bedrijf of overheidsinstelling in een ander euroland om geautomatiseerd betalingen te doen. De terugboektermijn van een incassobetaling is verruimd van 30 dagen naar 8 weken. Dit is geregeld in de Payment Services Directive (PSD), een richtlijn voor betaaldiensten.

Waar moet u als bedrijf rekening mee houden?

Voor bedrijven, overheden, verenigingen en andere organisaties is het belangrijk om tijdig maatregelen te nemen. Vanaf februari 2014 zijn betalingen namelijk alleen nog maar mogelijk met het langere rekeningnummer IBAN. En gebruikt iedereen de Europese (SEPA-)standaarden voor betaalmiddelen als overschrijvingen en incasso's. Dit heeft consequenties voor bijvoorbeeld administraties, systemen en software van bedrijven. 

Waar moet u als consument rekening mee houden?

Het enige wat voor u écht belangrijk is, is dat u weet waar u uw IBAN kunt vinden. Steeds meer bedrijven, organisaties en overheden gaan de komende periode met IBAN werken en kunnen u om uw IBAN vragen. Let wel, IBAN is niet nieuw U vindt dit nummer al op uw bankafschrift of op de site van uw bank. IBAN bestaat in Nederland uit 18 tekens. Het is uw huidige rekeningnummer vooraf gegaan door de landcode, een controlegetal, letters die uw bank aanduiden en een aanvulling met nullen. Alleen het controlegetal is echt nieuw.

Wat doet de Belastingdienst met IBAN?

De Belastingdienst verandert uw rekeningnummer in 2013 in een IBAN-nummer. U hoeft daar niets voor te doen.

  • Als u belasting moet betalen
  • Als u de Belastingdienstgeld moet betalen, gebruik dan het IBAN en de BIC (Bank Identifier Code)

van de Belastingdienst.

Andere nieuwsberichten

Onderzoek: Q in gesprek over ESG factoren bij beleggingen

dinsdag 24 november 2020

Wij blijven investeren in onze mensen, zegt Thijs (ook in deze tijd)

woensdag 4 november 2020

Voor het achtste jaar op rij is Q-Concepts FD Gazelle

donderdag 29 oktober 2020

Carrière

Wegens continue groei zoeken wij in heel Nederland professionals die ons team willen komen versterken.

Actueel

Onderzoek: Q in gesprek over ESG factoren bij beleggingen

gepubliceerd op 24 november 2020

Onze trots

Iedere dag werken wij keihard aan klanttevredenheid en kwalitatieve- en persoonlijke groei.

Den Bosch

Rotterdam

  • Rivium Boulevard 224
  • 2909 LK Capelle aan den IJssel

Maastricht

  • Australiëlaan 9
  • 6199 AA Maastricht-Airport

Arnhem

  • Vossenstraat 6
  • 6811 JL Arnhem

Amsterdam

  • Burgemeester Stramanweg 101
  • 1101AA Amsterdam
Maak kennis met Q-Concepts. Doe de DNA test!