Verandering wetgeving voor B.V.’s

zondag 1 januari 2012

Als gevolg van de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht per 1 oktober 2012 wijzigt vanaf deze dag de wetgeving voor B.V.’s. Daarnaast zijn er enkele kleinere wijzigingen in het jaarrekeningenrecht. De nieuwe wetgeving heeft ook consequenties voor bestaande B.V.’s en voor de bestaande richtlijnen voor de jaarverslaggeving. In RJ-Uiting 2012-4 is de volledige tekst van de gewijzigde Richtlijnen opgenomen, inclusief een toelichting.

Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen

Ten opzichte van de huidige Richtlijnen zijn de volgende wijzigingen voor B.V.’s de belangrijkste: Minder kapitaal- en crediteurenbeschermingsregels.

De minimum kapitaaleis en het verplichte maatschappelijk kapitaal verdwijnen. De accountantsverklaring bij storting in natura en de bankverklaring bij storting in cash vervallen; Het aandelenkapitaal mag in een andere valuta dan de euro luiden; De kapitaal- en crediteurenbeschermingsregels, zoals de zogenoemde Nachgründungs-regeling en het verbod voor de B.V. op financiële steunverlening bij de aankoop van aandelen in de B.V., vervallen. Stem- en winstrechten voor aandeelhouders. 

Aandelen zonder stem- of winstrecht mogen worden uitgegeven (er is dus meer maatwerk mogelijk). Nieuwe taken bestuur en aansprakelijkheid bij uitkeringen door de B.V. Het bestuur van de B.V. moet goedkeuring verlenen voor uitkeringen aan aandeelhouders, inkoop van eigen aandelen en kapitaalvermindering; Het bestuur moet daartoe een uitkeringentest uitvoeren, de zogenoemde liquiditeitstoets; Als de B.V. na de uitkering niet kan voldoen aan haar opeisbare verplichtingen, kan het bestuur aansprakelijk worden gesteld. Het bestuur is aansprakelijk indien het op het moment van uitkering weet of behoort te voorzien dat de B.V. na de uitkering niet langer aan haar opeisbare verplichtingen kan voldoen; 

De aansprakelijkheid is beperkt tot het tekort dat in de B.V. ontstaat door de uitkering. Deze schade moet worden gecompenseerd (verhoogd met wettelijke rente vanaf de dag van uitkering). Ook de aandeelhouder is aansprakelijk als deze weet of behoort te voorzien dat de B.V. na de uitkering niet langer kan voldoen aan haar opeisbare verplichtingen.De wijzigingen zijn van toepassing vanaf 1 oktober 2012 (en gelden derhalve ook voor boekjaren waarin de dag van 1 oktober 2012 valt). Voor alle B.V.’s, dus ook voor reeds bestaande, geldt vanaf 1 oktober 2012 het reeds gewijzigde wettelijke systeem van kapitaalbescherming (uitkeringentoets, nieuwe taken bestuur en aansprakelijkheid bestuur en aandeelhouder in geval van uitkeringen van vermogen door de B.V.).

Wilt u meer weten over deze publicatie?Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 073-613 25 10 of e-mail   info@q-concepts.nl .

 


other interesting articles

Ronde Tafel bijeenkomst Voedingsmiddelenindustrie

zaterdag 12 oktober 2013

Q-Concepts genomineerd voor het Accountancynieuws Smart-Small-Award

dinsdag 23 september 2014

Nog 1 plaats beschikbaar voor exclusieve Ronde Tafel bijeenkomst voor CEO’s/CFO’s in de retail!

zondag 19 oktober 2014

Carrière

Wegens continue groei zoeken wij in heel Nederland professionals die ons team willen komen versterken.

Actueel

'Kwaliteit naar buiten begint bij kwaliteit van binnen'

gepubliceerd op 27 januari 2020

Onze trots

Iedere dag werken wij keihard aan klanttevredenheid en kwalitatieve- en persoonlijke groei.

Den Bosch

  • Reitscheweg 45
  • 5232 BX 's-Hertogenbosch

Rotterdam

  • Rivium Boulevard 224
  • 2909 LK Capelle aan den IJssel

Maastricht

  • Australiëlaan 9
  • 6199 AA Maastricht-Airport

Arnhem

  • Vossenstraat 6
  • 6811 JL Arnhem
Maak kennis met Q-Concepts. Doe de DNA test!