Wat maakt Q nou écht anders?

Het ervaringsniveau is hoog, we werken met veel ervaren mensen. 50% is RA en de gemiddelde werkervaring is 12 jaar. Controles verlopen daardoor efficiënt en klanten werken graag met ons samen. Verder werken we met zelfsturende teams. Daardoor werk je in een hecht en stabiel team dat veel zelf kan beslissen. Daardoor voel jij je snel thuis en heb je invloed. Als derde: we hebben een eigen filosofie. We kennen geen hiërarchie, iedereen is gelijk en ook de partners vinken mee. Partners hebben ook geen eigen kantoor, ze zijn onderdeel van het team. Daardoor kennen we een informele en open cultuur. En als laatste: we doen wat we zeggen. Geen mooie praatjes, we maken waar wat we zeggen.

Hoe ziet ‘werken zoals je wil’ eruit in de praktijk?

Dat betekent dat jij zelf aangeeft waar jouw wensen en ambities liggen. Dat kan gaan over waar je werkt, in welke sector je werkt, of je veel wilt reizen of weinig, welke rol je in een team wilt pakken, hoeveel uur je werkt en of je extra taken oppakt of niet. Maar het gaat ook over ambitie. Wil jij in je huidige functie blijven of binnen 5 jaar partner zijn? Dan gaan we daar samen wat moois van maken!

Hoe ziet jullie busy season eruit? En wordt er veel overgewerkt?

Natuurlijk wordt er bij ons ook hard gewerkt. Het grote verschil is dat onze mensen zelf de keuze hebben hoeveel ze werken. Werken zoals je wil, is ons credo. Dat betekent dat je zelf bepaalt hoeveel, wanneer en waar je werkt. En wat ook enorm scheelt, wij gaan uit van een realistische planning die door het team zelf wordt gedaan. Dat zorgt ervoor dat er controle is over de uren en dat er voldoende ruimte is voor studie en gezin (of andere zaken die je belangrijk vindt). In de praktijk wordt gemiddeld 41 uur per week gewerkt. 

Wat wordt er bedoeld met senior professional model en hoe werkt het model?

Dat betekent dat onze opbouw afwijkt van een standaard kantoor. Wij hebben weinig starters en vooral ervaren mensen. Klanten hebben daardoor contact met mensen die weten waar ze het over hebben. Dat verhoogt de kwaliteit van de controle en de samenwerking. Klanten zien ons namelijk als critical friend. Aan de ene kant pakken we onze rol en hebben we wat te melden, aan de andere kant zijn we betrokken en denken we met de klant mee.

Passen minder ervaren mensen in het senior professional model of krijgen zij (alleen) het uitvoerende werk? 

Young professionals (mensen die het vak leren) passen prima in ons model. Waarom? Er is veel kennis en bereidheid om anderen te begeleiden. Wij vinden het ook belangrijk om als team te werken. We pakken allemaal een stuk van de uitvoering op, ook de partners. Wij doen het samen, het is teamwerk. En wat ook belangrijk is, wij koesteren jouw eigen wens. Zo krijg je alle ruimte om aan te geven wat je wilt oppakken. En zo kan je onder deskundige begeleiding nieuwe dingen oppakken en alle aspecten van een controle zien. Dat zorgt voor een sterke leercurve en grote betrokkenheid. “Ik ben bij Q een betere accountant geworden”, is een veel gehoorde uitspraak bij ons.

Moet je als senior professional alleen maar in het dossier zitten?

Natuurlijk zit je meer in het dossier als je minder assistenten hebt. Wij zien dat als een plus. Als manager of partner ben je op die manier precies op de hoogte van wat er speelt in een dossier en kan je bevindingen meteen oppakken. Dat bevordert de kwaliteit en het teamgevoel. Daarnaast werken we op een slimme manier. We kijken goed wat wij zelf doen en wat wij aan de klant overlaten. En we maken gebruik van moderne tools, zoals robotiseren van testwerk.

Wat bedoelt Q met slim werken?

RobotX is een mooi voorbeeld dat Q-Concepts een modern kantoor is. Wij geloven in de kracht van data-analyse en het automatiseren van handwerk. Binnen Q heeft dat de toepasselijke naam gekregen: RobotX. Wat houdt het in? Alle boekingen en stamgegevens worden aan elkaar gekoppeld en er wordt automatisch gecontroleerd of er een aansluiting is. Op deze manier krijgt de controle veel meer diepgang en wordt het werk voor de audit professional nog leuker. In plaats van het aansluiten van de financiële administratie kan je meteen kijken naar de uitzonderingen, je analyses maken en daarover in gesprek gaan met de klant. En omdat de informatie via een dashboard toegankelijk is, kan de data eenvoudig worden ontsloten en kan je de klant eenvoudig meenemen in de analyse. Dat levert dus veel meerwaarde op voor beide partijen in een controleproces.

Hoe zit het met mijn begeleiding? 

Iedereen krijgt bij ons een mentor. Samen werken jullie aan jouw ontwikkeling en dat je lekker in je vel zit. Met je mentor maak je jouw jaarplan en stem je af waar je mee aan de slag wilt gaan. Daarnaast werk je in een team, zij zijn ook betrokken en geven je feedback. De verantwoordelijke voor een controle heet bij ons een jobcoach. De jobcoach geeft begeleiding tijdens de uitvoering van een opdracht en samen reflecteren jouw op jouw inzet tijdens een audit. Zo zijn er meerdere invalshoeken om ervoor te zorgen dat jij de ontwikkeling doormaakt die je zelf graag wenst.

Hoe kan ik me bij jullie ontwikkelen?

Bij Q kan dat op verschillende manieren. Je krijgt begeleiding vanuit je mentor, de jobcoach en het team (training on the job). Je krijgt de vrijheid om binnen het team aan te geven wat je wilt oppakken. Wij werken namelijk vanuit jouw eigen ambitie, bij ons staat namelijk de mens centraal. Je leert dus door deskundige begeleiding, door binnen een controle met nieuwe dingen aan de slag te gaan, door extra taken op te pakken, trainingen vanuit ons eigen opleidingsprogramma te volgen en buiten audit aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door interim-opdrachten te doen. Er is van alles mogelijk, niets hoeft, het vertrekt nogmaals vanuit jouw eigen wens.

Hoe ziet jullie opleidingsprogramma eruit?

Het programma wordt samengesteld op basis van de leerbehoefte. Voor RA’s start dit met het PE-portfolio, voor de andere Q-ers start het met hun jaarplan. Op basis hiervan bieden wij een breed programma van vakinhoudelijke zaken en interpersoonlijke vaardigheden. Kennis is belangrijk, dus dat moet top geregeld zijn. Het verschil in samenwerken wordt echter gemaakt door enthousiasme en het vermogen om verbinding met de ander te maken. Daarom hechten wij veel waarde aan het ontwikkelen van interpersoonlijke vaardigheden. Het leeraanbod loopt uiteen van vaktechnisch overleg tot intervisie en consultaties. Van training on the job tot workshops over leiderschap en samenwerken. Van e-learnings tot masterclasses over commerciële vaardigheden en communicatie. Zo zorgen we ervoor dat er voor iedereen een passend programma is.

Hoe gaat Q met studie om?

Wij bieden iedereen de mogelijkheid om colleges te volgen. De helft is dan eigen tijd en de helft is de tijd van Q. Wij noemen dat de 50/50-regel. Als er een studieschuld is vanuit jouw werkgever, dan nemen wij die over. Daarnaast stemmen wij de planning af op jouw studiebehoefte. Verder hebben wij 10 praktijkbegeleiders en een enorme bak aan ervaring in huis. Zo zorgen wij er samen voor dat jij je studie kan halen.

In welke sectoren werkt Q en wie zijn jullie klanten?

Wij werken in meerdere branches en profileren ons als sectorspecialist. Wij werken voor middelgrote en grote MKB bedrijven. Dat loopt uiteen van retail, fashion, food, agro, diensten, productie tot handel. Daarnaast werken wij binnen healthcare (vooral zorginstellingen) en woningcorporaties (de organisaties met minder dan 5000 eenheden). De derde poot is non-profit, dat is een verzameling van verenigingen, stichtingen en gemeenten. Voor de liefhebbers werken wij ook voor meerdere betaald voetbalorganisaties. Wij hebben geen OOB-vergunning en ambiëren dat ook niet, de corporates en financials zal je bij ons dus niet zien binnen de auditpraktijk.

Carrière

Wegens continue groei zoeken wij in heel Nederland professionals die ons team willen komen versterken.

Actueel

Slim werken, het goede doen en samen lol maken, zegt Paul

gepubliceerd op 13 april 2021

Onze trots

Iedere dag werken wij keihard aan klanttevredenheid en kwalitatieve- en persoonlijke groei.

Den Bosch

Rotterdam

  • Rivium Boulevard 224
  • 2909 LK Capelle aan den IJssel

Sittard

  • Poststraat 8
  • 6135 KR Sittard

Arnhem

  • Vossenstraat 6
  • 6811 JL Arnhem

Amsterdam

  • Burgemeester Stramanweg 101
  • 1101AA Amsterdam
Maak kennis met Q-Concepts. Doe de DNA test!